2020. november 30-án hatályba lépett a 24/2020. (VII.3.) ITM rendelet az „egyes szórakoztatási célú berendezések, létesítmények és ideiglenes szerkezetek, valamint szórakozási célú sporteszközök biztonságosságáról”, mely a korábbi, 7/2007. (I.22.) GKM rendeletet váltotta fel a mutatványos berendezések biztonságosságáról. Az ITM rendelet teljes és mindenkor hatályos szövegét a következő linken találja: 24/2020.(VII.3.) ITM rendelet

A 24/2020. (VII.3.) ITM rendelet széleskörű követelményeket támaszt az egyes szórakoztatási célú berendezések, létesítmények és ideiglenes szerkezetek, valamint szórakozási célú sporteszközök tervezésével, gyártásával, kivitelezésével kapcsolatban, előírja az üzemeltető pontos feladatait, valamint szabályozza az időszakos műszaki vizsgálatot. Új követelményeket támaszt felújítással kapcsolatban is.

Segítségképpen összeállítottunk néhány dokumentumot, mely leírja a TechnoTestor Kft által alkalmazott főbb követelményeket a fent említett ITM rendelet hatálya alá tartozó eszközeinek, berendezéseinek tanúsításához. Kérjük olvassa át minden esetben mielőtt a tanúsítást igényelné, hogy kellőképpen fel tudjon készülni a megfelelőség értékelési eljárásra.


KALANDPARKOK, KÖTÉLPÁLYÁK

  • Új kalandpark tanúsítása és újratanúsítás: Kérjük készítse elő parkját a tanúsításra az alábbi „Kalandparkok biztonsági követelményei tanúsításhoz” dokumentum szerint.

Kérjük kedves Partnerünket, olvassa végig az alábbi pontokat:

Bejelentkezés előtti teendői az üzemeltetőnek: 

1. amennyiben élő fákra vagy faoszlopokra épül a kalandpark, hívjon ki egy favizsgálót,

Kalandparkok favizsgálatának táblázati mintája letölthető az alábbi linkről. Kérjük a favizsgálatok elvégzésekor ezt a táblázatot kitöltetni a favizsgálóval és az Üzemeltetési Naplót a szakági vizsgálatoknál aláíratni velük: favizsgálati összesítő excel formátumban.

2. a favizsgáló szakvéleménye alapján hívjon ki egy faápolót és végeztesse el vele a faápolási teendőket,

3. ha problémát észlel a kalandparkban, vegye fel a kapcsolatot egy megfelelő jogosultságokkal rendelkező kalandpark építővel, legfőképpen abban az esetben, ha a favizsgálat során kiderült, hogy van olyan fa, ami beavatkozást, adott esetben átépítést igényel,

4. módosítás esetén mindenképpen vegye fel a kapcsolatot statikussal, aki megvizsgálja statikailag a kalandpark megfelelőségét, állékonyságát és leigazolja felénk minden egyes módosítás helyességét,

5. a kalandpark építő, a statikus, a favizsgáló és az üzemeltető közösen nézzék át az alábbi checklistát, hogy eleget tettek-e a megfelelőség ellenőrzés feltételeinek,

6. amennyiben igen, töltse ki, írja alá a checklistát és jelentkezzen be a honlapunkon!


SZÓRAKOZTATÁSI CÉLÚ BERENDEZÉSEK, LÉTESÍTMÉNYEK

Új szórakoztató berendezések és létesítmények gyártatása/gyártása esetén:

Az alábbi folyamat betartása kötelező. Kérjük ennek alapos áttanulmányozását és figyelembevételét. Letölthető az alábbi linkről:

A szórakoztatási célú berendezés, létesítmény teljes körű felújításával kapcsolatos eljárásrend (10 évenkénti):

Kérjük ennek alapos áttanulmányozását és figyelembevételét.

A 10 évnél idősebb berendezések felújítási terve a kivitelezői nyilatkozattal zárul:

A felújítási tervben található feladatok elvégzésével kapcsolatban alkatrész csere esetén az üzemeltető, alkatrész gyártatás esetén a megfelelő jogosultsággal rendelkező gyártó feladata az alábbi nyilatkozat kitöltése. Csere esetén csatolni kell a műszaki bizonylatokat, gyártatás esetén a gyártói jogosultságot és a gyártást igazoló dokumentumokat.

Kivitelezői nyilatkozatról készült mintát letölthetik a 10 évnél idősebb berendezések felújítási tervéhez az alábbi linkről: